A GRANUFLEX-RAIL® termékcsalád több évtizedes gyártási tapasztalat és több éves kutatás-fejlesztés eredménye. Minden egyes terméktípus fejlesztése, a kísérleti gyártmányok vizsgálatai a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem több tanszékének és laboratóriumának, valamint a győri Széchenyi István Egyetem bevonásával történt.

A GRANUFLEX-RAIL® rezgés- és zajcsillapító termékek egész Európában és azon kívül is kerültek beépítésre.

A legkiválóbb alapanyag


A GRANUFLEX-RAIL® termékek a vevői igényeknek és az adott pályaszerkezetnek legmegfelelőbb gumiőrlemény és poliuretán kötőanyag keverékéből préstechnológiával készülnek. Minden egyes terméktípus esetén külön-külön került kifejlesztésre a felhasználási célnak legmegfelelőbb anyagösszetétel és tömörsége. Az adott termék pontos anyagösszetételét és mennyiségét automatizált, számítógép-vezérlésű keverő egységek biztosítják.

Szigorú minőségbiztosítás


Termékgyártási tevékenységünket a legszigorúbb minőségbiztosítási rendszerek alkalmazásával végezzük. A GRANUFLEX® Kft. – szakterületünkön elsőként – 1994 óta rendelkezik az ISO 9001 európai szabvány szerinti tanúsítvánnyal. Továbbá cégünk rendelkezik még az ISO 14001 tanúsítvánnyal is. A GRANUFLEX-RAIL® rezgés- és zajcsillapító termékek egész Európában és azon kívül is kerültek beépítésre.


A GRANUFLEX-RAIL® rugalmas sínágyazási rendszer elemei villamos és nagyvasúti sínszelvényekhez, betonszerkezetű burkolt, illetve füves pályaszerkezetekhez lettek kifejlesztve.

A sínágyazási rendszer részei az adott síntípushoz illeszkedő, lekötéses vagy lekötés nélküli pályaszerkezetekhez kifejlesztett sínkamraelemek. Az egyes elemek anyag- és rugalmassági vizsgálatai mellett a teljes sínágyazás EN 13146-9:2009 + A1:2012 szabvány szerinti 3 millió ciklusú, 180 kN statikus tengelyterhelésre méretezett dinamikus fárasztóvizsgálatának pozitív eredménye is igazolja a rendszer hosszútávú alkalmazhatóságát. Engedélyszáma a terméknek NMÉ17/20/2+/MKEH-PMFH-16/8/2015/K. Termékkör: a 305/2011/EU rendelet IV. melléklete szerint.
A GRANUFLEX-RAIL® rugalmas sínágyazati rendszer elemeinek elektromos szigetelő képessége megfelelő védelmet biztosít a kóboráramok kialakulásának megakadályozására, ugyanis teljesülnek a DIN EN 50122 szabványsorozat, valamint a DIN VDE 0303-30 (IEC 60093:1980) szabvány előírásai.


A GRANUFLEX-RAIL® kamraelemek általános hosszmérete 1500 mm és 600 mm között van. Négy alaptípust különböztetünk meg (600, 750, 1200 és 1500 mm), de igény szerint egyedi méreteket is tudunk gyártani.

GRANUFLEX-RAIL® sínkamraelemek villamos, nagyvasúti, metró, tramtrain, darupálya és fogaskerekű sínszelvényekhez. A moduláris rendszer megfelelő sínkamraelemei lekötéses és lekötés nélküli, elsősorban Phoenix és Vignol sínekhez egyaránt alkalmazhatók. Néhány alkalmazási példa:
A termékcsalád kifejlesztésénél fontos szempont volt, hogy a beépítés során a kamraelemeket a különböző lekötések miatt ne kelljen a helyszínen alakítani. Így a belső sínkamraelemek a sínek közti távtartók figyelembevételével készülhetnek – rúd vagy lemez kihagyással -, továbbá mind a külső, mind a belső sínkamraelem készülhet a sínlekötésekhez szükséges méretű kihagyással is.


A rezgéscsillapító alágyazati szőnyegek típusai a villamosvasúti és nagyvasúti pályaszerkezeti rendszerek eltérő műszaki igényeihez lettek kifejlesztve. GRANUFLEX-RAIL® RA-15/L, RA-20/L, RA-25/L, RA-30/L, RA-15/T, RA-20/T, RA-25/T, RA-30/T alaptípusú rezgéscsillapító alágyazati szőnyegeket gyártunk jelenleg.

A terhelés és beépítési adottságokhoz legjobban megfelelő termék kiválasztásához négy különböző vastagságú és két különböző tömörségű termékünk lett bevizsgálva, és rendelkezik műszaki alkalmassági igazolással – NMÉ 19/19/4MKEH-PMFH-16/8/2015K
Az alágyazati szőnyegek az adott típushoz legmegfelelőbb gumiőrlemény és poliuretán kötőanyag keverékéből táblákban készülnek.
Általános táblaméret 1000 x 1000 mm, illetve 1000 x 2000 mm, de egyedi igényre eltérő méretekben is kerülnek gyártásra.
A GRANUFLEX-RAIL® rezgéscsillapító alágyazati szőnyegek
• zúzottkő-ágyazatú, keresztaljas vasúti pályaszerkezetek zúzottkő-ágyazata alá, és
• betonlemezes vasúti pályaszerkezetek pályaelemei alá
az akusztikai- és a mechanikai igénybevételek csökkentése céljából egyaránt jól alkalmazhatók.


A GRANUFLEX-RAIL® zajcsillapító sínkamraelemek nagy- és villamosvasúti (pl.: UIC 54, UIC 60) sínszelvényekhez lettek kifejlesztve, gumiőrlemény és poliuretán kötőanyag keverékéből préstechnológiával készülnek. A legnagyobb zajcsökkentő hatást biztosító anyagösszetétel, tömörség és forma számos különböző minta mérési eredménye alapján lett meghatározva.

A fejlesztés eredményeként a GRANUFLEX-RAIL® zajcsillapító sínkamraelemek zajcsökkentő hatása a laboratóriumi mérések alapján átlagosan 5-8 dB, de egyes frekvenciaértékeken a 30dB értéket is eléri!
A kamraelemek a sínrögzítések távolságához és típusához igazodó alsó kivágásokkal rendelkeznek. Az elemek utólag is beépíthetőek, ezáltal is csökkentve a megrendelő költségeit a vasúti pálya korszerűsítése és élhetőbbé tétele folyamán. A zajcsillapító kamraelemek a sínszelvényhez ragasztással vagy célszerszámmal felhelyezett szorítóbilincsekkel egyaránt rögzíthetők.


A GRANUFLEX® RAIL-Pur körül- és melléöntőanyagok kétkomponensű poliuretán műgyanták gumiőrlemény töltéssel. A kifejlesztett, különböző rugalmasságú termékek lehetővé teszik az adott terhelési és elmozdulási igénybevételnek legjobban megfelelő anyag kiválasztását.

A sínkörülöntő anyagok mindegyike megfelelő kellősítés esetén átlag feletti tapadási tulajdonsága révén kiválóan biztosítja a sínszál külön leerősítés nélküli rögzítését.
A GRANUFLEX® RAIL-Pur kiöntőanyagok betonaljas vágányépítéseknél is kiválóan alkalmazhatók a sínleerősítések alatti kiöntésre – illetve, egyes építési módok esetén melléöntésre -, a sín rugalmas ágyazásának biztosítására. Jelenleg bíztató kísérleteket folytatunk aláöntéses anyagok kifejlesztésére és alkalmazási módszerére. A GRANUFLEX® RAIL-Pur anyagok sínkörülöntés esetén önállóan, valamint sínkamra és/vagy talpgumival kombinálva egyaránt beépíthetők.


GRANUFLEX-RAIL® BA típusjellel ellátott termékei a betonkeresztalj alatti (USP - under sleeper pad) gumilemezek gumiőrlemény és poliuretán műgyanta keverékéből nagynyomású préstechnológiával készülnek.

A gumilemez és a betonalj között szilárd kapcsolatot a lemezbetét betonba kerülő felületének speciális kialakítása biztosítja. A termékfejlesztés két irányban történik:
• a gumilapok utólagos felragasztása a betonkeresztaljra
• a betonkeresztalj gyártása során történő beágyazás
A lemezek a különböző vasúti betonaljak alsó felületének méreteihez igazítottan kerülnek legyártásra.


Tekintsen meg néhány belföldi referencia munkánkat, amikre büszkék vagyunk!